Hordeum
– Jęczmień
Hordeum
vulgare – Jęczmień zwyczajny to jednoroczna trawa dorastająca
do 1 metra wysokości o źdźble okrytym wąskimi, ale długimi
liśćmi, źdźbło wieńczą kłosy dwurzędowe, złożone z kłosków
zakończonych długimi ościami. Jęczmień dwurzędowy to zboże, z
którego ziarniaków produkuje się mąkę, kasze, słód do wyrobu
piwa, a także skarmia nim zwierzęta.
Występowanie:
w uprawie w strefie klimatu umiarkowanego i przejściowego między
umiarkowanym, a subtropikalnym.
Surowiec:
ziarniaki.
Zawartość:
m.in. skrobia, cukry i sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Ziarno pozbawione łusek, mąka, otręby i słód
jęczmienny stosuje się do leczenia dróg oddechowych, biegunek,
schorzeń nerek i pęcherza moczowego, a także nadciśnienia
tętniczego. Postacią leku jest odwar z łyżek stołowych ziarna,
które zalewa się litrem wody i gotuje pod przykryciem około 10
minut. Po przestudzeniu do temperatury 35°C ziarno odcedzamy, a
wodę, w której się gotowało pijemy 3–4 razy dziennie po
szklance. Identyczne znaczenie lecznicze posiadają inne gatunki
jęczmienia
Spożywanie
gotowanych ziarniaków (w postaci kaszy) zaleca się w niestrawności,
nadmiernej laktacji, zapaleniu wątroby, a pomocniczo w kaszlu,
stanach zapalnych wątroby i na pobudzenie apetytu.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.