wtorek, 25 września 2018

Hordeum – Jęczmień

Hordeum – Jęczmień

Hordeum vulgare – Jęczmień zwyczajny to jednoroczna trawa dorastająca do 1 metra wysokości o źdźble okrytym wąskimi, ale długimi liśćmi, źdźbło wieńczą kłosy dwurzędowe, złożone z kłosków zakończonych długimi ościami. Jęczmień dwurzędowy to zboże, z którego ziarniaków produkuje się mąkę, kasze, słód do wyrobu piwa, a także skarmia nim zwierzęta.
Występowanie: w uprawie w strefie klimatu umiarkowanego i przejściowego między umiarkowanym, a subtropikalnym.
Surowiec: ziarniaki.
Zawartość: m.in. skrobia, cukry i sole mineralne.
Działanie i zastosowanie: Ziarno pozbawione łusek, mąka, otręby i słód jęczmienny stosuje się do leczenia dróg oddechowych, biegunek, schorzeń nerek i pęcherza moczowego, a także nadciśnienia tętniczego. Postacią leku jest odwar z łyżek stołowych ziarna, które zalewa się litrem wody i gotuje pod przykryciem około 10 minut. Po przestudzeniu do temperatury 35°C ziarno odcedzamy, a wodę, w której się gotowało pijemy 3–4 razy dziennie po szklance. Identyczne znaczenie lecznicze posiadają inne gatunki jęczmienia
Spożywanie gotowanych ziarniaków (w postaci kaszy) zaleca się w niestrawności, nadmiernej laktacji, zapaleniu wątroby, a pomocniczo w kaszlu, stanach zapalnych wątroby i na pobudzenie apetytu.



Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
H