Kaempferia
– Kentior
Kaempferia
galanga – Kentior galanga to bylina. Jest to przede wszystkim
cenna roślina przyprawowa, którą w Azji przyprawia się ryż,
natomiast w mieszankach z innymi przyprawami można ją stosować i
do innych potraw: mięs, sosów, a nawet (jeśli ktoś lubi) mało
ciekawych smakowo i zapachowo zup, jak np.: kartoflanka, fasolowa,
czy grochowa.
Organem
trwałym rośliny jest podzielone na bulwkowate odcinki mięsiste
kłącza, natomiast nadziemna część rośliny bardzo przypomina
swym wyglądem imbir, a osiągająca wysokość 20–40 cm.
Występowanie:
Ojczyzną kentioru galangi jest subkontynent indyjski, a uprawia się
ją na znacznie większym obszarze, m.in.: na półwyspie
indochińskim, na Jawie i Sumatrze.
Surowiec:
kłącza.
Zawartość:
W ususzonych i zmielonych na proszek kłączach znaleźć można
m.in.: olejek lotny (a w nim cyneol, eugenol, kamfen, pentadekan,
borneol, cynamonian i in.), glikozyd galangina, kemferyd, garbniki,
cukry, żywice.
Działanie
i zastosowanie: Kentior posiada właściwości bakteriobójcze,
ponadto bardzo pozytywnie oddziałuje na przewód pokarmowy
człowieka, ułatwia trawienie i przyswajanie składników
pokarmowych, można nim również leczyć zaburzenia trawienia
(głównie te, którym towarzyszy uczucie przesytu i nudności).
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: