środa, 26 września 2018

Kaempferia – Kentior


Kaempferia – Kentior

Kaempferia galanga – Kentior galanga to bylina. Jest to przede wszystkim cenna roślina przyprawowa, którą w Azji przyprawia się ryż, natomiast w mieszankach z innymi przyprawami można ją stosować i do innych potraw: mięs, sosów, a nawet (jeśli ktoś lubi) mało ciekawych smakowo i zapachowo zup, jak np.: kartoflanka, fasolowa, czy grochowa.
Organem trwałym rośliny jest podzielone na bulwkowate odcinki mięsiste kłącza, natomiast nadziemna część rośliny bardzo przypomina swym wyglądem imbir, a osiągająca wysokość 20–40 cm.
Występowanie: Ojczyzną kentioru galangi jest subkontynent indyjski, a uprawia się ją na znacznie większym obszarze, m.in.: na półwyspie indochińskim, na Jawie i Sumatrze.
Surowiec: kłącza.
Zawartość: W ususzonych i zmielonych na proszek kłączach znaleźć można m.in.: olejek lotny (a w nim cyneol, eugenol, kamfen, pentadekan, borneol, cynamonian i in.), glikozyd galangina, kemferyd, garbniki, cukry, żywice.
Działanie i zastosowanie: Kentior posiada właściwości bakteriobójcze, ponadto bardzo pozytywnie oddziałuje na przewód pokarmowy człowieka, ułatwia trawienie i przyswajanie składników pokarmowych, można nim również leczyć zaburzenia trawienia (głównie te, którym towarzyszy uczucie przesytu i nudności).




Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
K