Lens
– Soczewica
Lens
culinaris, syn.: Ervum lens – Soczewica jadalna zaliczana jest
do grupy roślin najwcześniej udomowionych przez człowieka.
Uprawiana od głębokiej starożytności poczynając, aż po czasy
nam współczesne, ceniona jest ze względu na jadalne i bardzo
smaczne nasiona.
Jest
to roślina roczna, mogąca osiągać wysokość od 10 do 30 cm.
Liście złożone z 3–7 par eliptycznych w zarysie listków
wyrastają na delikatnych pędach. Kwiaty bladoniebieskie,
niewielkie, motylkowe, skupione są w niezbyt okazałe kwiatostany.
Owocem jest strąk zawierający w swym wnętrzu okrągławe bądź
(częściej) płaskie nasiona.
Strąki
zbiera się w dwu fazach rozwojowych – gdy nasiona nie są jeszcze
w pełni dojrzałe, ale już jadalne i smaczne, oraz po całkowitym
dojrzeniu. Z nasion soczewicy można przygotowywać wiele doskonałych
potraw.
Występowanie:
ród swój wiedzie z północno – wschodniej Afryki i
południowo–zachodniej Azji.
Surowiec:
nasiona.
Zawartość:
białko, sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Nasiona soczewicy posiadają znaczenie dietetyczne.
Ich spożywanie zaleca się osobom wyczerpanym fizycznie i
rekonwalescentom po przebytych ciężkich chorobach.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: