czwartek, 27 września 2018

Lens – Soczewica

Lens – Soczewica

Lens culinaris, syn.: Ervum lens – Soczewica jadalna zaliczana jest do grupy roślin najwcześniej udomowionych przez człowieka. Uprawiana od głębokiej starożytności poczynając, aż po czasy nam współczesne, ceniona jest ze względu na jadalne i bardzo smaczne nasiona.
Jest to roślina roczna, mogąca osiągać wysokość od 10 do 30 cm. Liście złożone z 3–7 par eliptycznych w zarysie listków wyrastają na delikatnych pędach. Kwiaty bladoniebieskie, niewielkie, motylkowe, skupione są w niezbyt okazałe kwiatostany. Owocem jest strąk zawierający w swym wnętrzu okrągławe bądź (częściej) płaskie nasiona.
Strąki zbiera się w dwu fazach rozwojowych – gdy nasiona nie są jeszcze w pełni dojrzałe, ale już jadalne i smaczne, oraz po całkowitym dojrzeniu. Z nasion soczewicy można przygotowywać wiele doskonałych potraw.
Występowanie: ród swój wiedzie z północno – wschodniej Afryki i południowo–zachodniej Azji.
Surowiec: nasiona.
Zawartość: białko, sole mineralne.

Działanie i zastosowanie: Nasiona soczewicy posiadają znaczenie dietetyczne. Ich spożywanie zaleca się osobom wyczerpanym fizycznie i rekonwalescentom po przebytych ciężkich chorobach.


Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
L