czwartek, 27 września 2018

Lonicera – Suchodrzew, Wiciokrzew

Lonicera – Suchodrzew, Wiciokrzew

Lonicera nigra – Suchodrzew czarny to krzew osiągający do 2 metrów wysokości. Liście porastające gałązki są szerokojajowate, zaostrzone, kwiaty bladoróżowe lub białe, po przekwitnięciu wiążą się w czarne niebiesko oszronione kuliste owoce.
Występowanie: Pochodzi z Europy Środkowej, w Polsce spotka się go jedynie w Karpatach i Sudetach.
Surowiec: owoce.
Zawartość: glikozydy.
Działanie i zastosowanie: Jeśli spożyje się surowe owoce dostaje się gwałtownych torsji. Roślina posiada tylko takie zastosowanie lecznicze, że powoduje wymioty. Jest to roślina silnie trująca, w tym i owoce, tak że nie wolno się nią leczyć bez zgody lekarza.

Inne gatunki:

Lonicera caprifolim – Wiciokrzew przewiercień – działa przeczyszczająco i wykrztuśnie.

Lonicera coerulea – Suchodrzew siny rosnący w Alpach, jest rośliną silnie trującą i nie posiada jedynie niewielkie działanie przeczyszczające i wykrztuśne. Należy uważać by nie pomylić go z jakąś inną rośliną, wydającą jadalne owoce, podobne do owoców suchodrzewu sinego.

Lonicera edulis – Suchodrzew jadalny – oto co na temat tej rośliny można przeczytać w literaturze:
Suchodrzew jadalny (Lonicera edulis) [z rodziny przewiertniowatych – Caprifoliaceae – przyp. A.J.S.]. Spotyka się go w wilgotnych lasach górskich, na obrzeżach terenów podmokłych, na wilgotnych łąkach (...) we wschodniej części Syberii, na Dalekim Wschodzie, w Chinach, Japonii, Korei. Jest to krzew o prostych wzniesionych pędach, dorastających do 2 m wysokości, z brunatną, złuszczającą się korą. Liście różnej wielkości i kształtu: od owalnych do lancetowatych podłużnych. Kwiaty jasnożółte lub żółtawobiałe. Owoce granatowoczarne z szaroniebieskim nalotem, jadalne, w smaku przypominające borówkę bagienną (łochynię).
W okres wegetacji wchodzi najwcześniej ze wszystkich gatunków – na samym początku drugiej dekady kwietnia, kwitnie w końcu pierwszej dekady maja przez 10–15 dni, a już około połowy czerwca zaczynają dojrzewać owoce (...) Są one godne uwagi ze względu na duże walory smakowe, wysoką zawartość witamin, co odnosi się zarówno do owoców świeżych, jak i przetworzonych. W owocach suchodrzewu jadalnego występuje do 13% suchej masy, 10% cukrów, 1,9% kwasu jabłkowego, do 1700 mg% witaminy P., a także katechiny i flawonoidy.” (N. A. Aksenowa, Ł. A. Frołowa, Dieriewia i kustarniki dla lubitielskowo sadowodstwa i ozielenienija, Moskwa 1989, s. 51)
Dodam tylko, że owoce suchodrzewu jadalnego mają poważne znaczenie dietetyczne, mają zastosowanie w leczeniu szkorbutu, i można je stosować w diecie oczyszczającej organizm z toksyn najrozmaitszego pochodzenia.

Lonicera periclymenum – Wiciokrzew pomorski – działa moczopędnie, wykrztuśnie, antyseptycznie.


Lonicera tatarica – Wiciokrzew tatarski – działa wymiotnie, przeczyszczająco, słabo wykrztuśnie.


Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
L