sobota, 29 września 2018

Maranta – Maranta

Maranta – Maranta

Maranta arundinacea, syn.: Maranta indica – Maranta trzcinowata to bylina, której organ trwały stanowią bulwiaste korzenie. Część nadziemna dorasta do 150–180 centymetrów wysokości.
Liście ma duże omszone, jajowatolancetowate. Wiechowate kwiatostany wieńczą szczyty pędów, a składają się z niedekoracyjnych białych kwiatków. Te ostatnie wiążą się w jagodokształtne owoce.
Występowanie: pochodzi z tropików Ameryki Południowej.
Surowiec: bulwy korzeniowe.
Zawartość: skrobia, białka i cukry
Działanie i zastosowanie: Bulwy posiadają znaczenie użytkowe, w tym i dietetyczne. Z owych bulw wyrabia się mączkę znajdującą zastosowanie w kuchni. Ich spożywanie jest zalecane osobom wycieńczonym fizycznie.

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
M