Maranta
– Maranta
Maranta
arundinacea, syn.: Maranta indica – Maranta trzcinowata to
bylina, której organ trwały stanowią bulwiaste korzenie. Część
nadziemna dorasta do 150–180 centymetrów wysokości.
Liście
ma duże omszone, jajowatolancetowate. Wiechowate kwiatostany wieńczą
szczyty pędów, a składają się z niedekoracyjnych białych
kwiatków. Te ostatnie wiążą się w jagodokształtne owoce.
Występowanie:
pochodzi z tropików Ameryki Południowej.
Surowiec:
bulwy korzeniowe.
Zawartość:
skrobia, białka i cukry
Działanie
i zastosowanie: Bulwy posiadają znaczenie użytkowe, w tym i
dietetyczne. Z owych bulw wyrabia się mączkę znajdującą
zastosowanie w kuchni. Ich spożywanie jest zalecane osobom
wycieńczonym fizycznie.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: