Myrrhis
– Marchewnik
Myrrhis
odorata – Marchewnik anyżkowy to roślina trwała (niekiedy
dwuletnia), cała owłosiona. Liście ma 2–3–krotnie pierzaste.
Wierzchołki pędów wieńczą kwiatostany w formie baldachów,
złożone z licznych białych kwiatuszków. Owocem jest rozłupnia,
składająca się z dwu rozłupek.
Występowanie:
pochodzi z Europy Południowej.
Surowiec:
owoce, korzeń.
Zawartość:
z owoców wyodrębnić można: olejek eteryczny (o zapachu zbliżonym
nieco do zapachu olejku jaki znajduje się w owocach biedrzeńca
anyżu), białka, tłuszcze, cukry, śluzy, cholina.
Działanie
i zastosowanie: Owoce marchewnika są pomocne w leczeniu kilku
chorób. Stosuje się je m.in.: w nieżycie żołądka i jelit,
wzdęciach i niestrawności. Są one poza tym niezłym środkiem
wykrztuśnym.
Z
owoców przygotowuje się odwar – 1 ich łyżeczkę do herbaty
zalewamy 1 szklanką wody, a potem gotujemy pod przykryciem 2–3
minuty od zawrzenia i pijemy w razie potrzeby 3 razy dziennie po 1/2
szklanki.
Odwar
z korzenia stosowany jest w stanach zapalnych górnych dróg
oddechowych, kaszlu i pomocniczo w anemii.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: