sobota, 29 września 2018

Myrrhis – Marchewnik

Myrrhis – Marchewnik

Myrrhis odorata – Marchewnik anyżkowy to roślina trwała (niekiedy dwuletnia), cała owłosiona. Liście ma 2–3–krotnie pierzaste. Wierzchołki pędów wieńczą kwiatostany w formie baldachów, złożone z licznych białych kwiatuszków. Owocem jest rozłupnia, składająca się z dwu rozłupek.
Występowanie: pochodzi z Europy Południowej.
Surowiec: owoce, korzeń.
Zawartość: z owoców wyodrębnić można: olejek eteryczny (o zapachu zbliżonym nieco do zapachu olejku jaki znajduje się w owocach biedrzeńca anyżu), białka, tłuszcze, cukry, śluzy, cholina.
Działanie i zastosowanie: Owoce marchewnika są pomocne w leczeniu kilku chorób. Stosuje się je m.in.: w nieżycie żołądka i jelit, wzdęciach i niestrawności. Są one poza tym niezłym środkiem wykrztuśnym.
Z owoców przygotowuje się odwar – 1 ich łyżeczkę do herbaty zalewamy 1 szklanką wody, a potem gotujemy pod przykryciem 2–3 minuty od zawrzenia i pijemy w razie potrzeby 3 razy dziennie po 1/2 szklanki.

Odwar z korzenia stosowany jest w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, kaszlu i pomocniczo w anemii.

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
M