wtorek, 2 października 2018

Piper – Pieprz

Piper – Pieprz

Piper nigrum – Pieprz czarny to liana, osiągająca długość od 6 do 10 metrów. Wartość użytkową mają owoce wykorzystywane w kuchni od niepamiętnych czasów. Przygotowuje się z nich dwa rodzaje przyprawy – pieprz biały i czarny. Pierwszy uzyskuje się z całkowicie dojrzałych, jaskrawoczerwonych pestkowców, po obraniu ich z łupin. Czarny zaś to ususzone, niezupełnie dojrzałe owoce, o ciemnej, pomarszczonej skórce.
Rodzina pieprzowatych liczy sporą liczbę gatunków (mniej więcej 600), a niektóre z nich mają dla człowieka wartość użytkową i są wykorzystywane w różny sposób.
Występowanie: ojczyzna pieprzu czarnego są gorące i wilgotne lasy Indii i archipelagu Malajskiego.
Surowiec: owoce.
Zawartość: żywice o bardzo ostrym smaku, olejek lotny, alkaloid piperynę, pirolinę, enzymy i nieco cukrów i tłuszczów.
Działanie i zastosowanie: Pieprz dodawany do potraw (zup, sosów, mięs, pasztetów, kiełbas wódek, nalewek ...) nie tylko poprawia ich smak i aromat (zapach pieprzu czarnego różni się od zapachu pieprzu białego), ale również oddziałuje korzystnie na organizm. Piperyna wpływając drażniąco na błonę śluzową żołądka powoduje, iż następuje zwiększone wydzielanie soków trawiennych. Razem z innymi substancjami biologicznie aktywnymi pobudza apetyt, ułatwia przyswajanie składników pokarmowych i pomaga w niestrawności. Istnieje uzasadnione przypuszczenie, iż wywiera również korzystny wpływ na pracę serca.
Pieprz jest cenioną przyprawą, ale jej nadużywanie może być szkodliwe i źle wpływać na nerki, wątrobę i jelita. Osoby ze schorzeniami tych organów i cierpiące na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy nie powinny w ogóle używać pieprzu.

Inne gatunki:

Piper angustifolia – napar z liści stosuje się w leczeniu żylaków odbytu i upławów (do nasiadówek i irygacji).

Piper auritum – gatunek południowoamerykański – napar z liści stosuje się w leczeniu żylaków odbytu i upławów (do nasiadówek i irygacji).

Piper betle – Pieprz żuwny – betel jest kuzynem pieprzu czarnego. Betel nie jest jedną rośliną przyprawową, a uprawia się go ze względu na liście będące cenioną w Azji Południowo–Wschodniej używką. Betel to krzewiaste pnącze o liściach sercowatych, ostro zakończonych, wydzielających specyficzną, przyjemną woń, przypominającą może nieco kamforę. Kwiaty ma zebrane w niewielkie groniaste, zielonkawej barwy, kwiatostany, nie mające żadnej wartości dekoracyjnej. Ma ją natomiast cała roślina, która uprawiana w domu może stanowić niebanalną dekorację.
Występowanie: Azja Południowo–Wschodnia.
Surowiec: liście.
Działanie i zastosowanie: Pieprz żuwny posiada pewne znaczenie lecznicze. Sok jego liści działa bakteriobójczo i bakteriostatycznie. Dezynfekuje jamę ustną i wzmacnia dziąsła. Żucie betelu zapobiega próchnicy zębów, wskazane jest również w paradentozie i stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Wszelako w tym miejscu uwaga: betel prócz tych wszystkich zalet posiada jedną nadzwyczaj poważną wadę, tę mianowicie, iż nadużywany, prowadzi do uzależnienia. I chociaż nie przejawia żadnych właściwości narkotycznych podobnie jak tytoń potrafi nas krzepko trzymać w szponach nałogu, od którego trudno się uwolnić.
Wniosek z tego prosty, iż betelu pod żadnym pozorem nie powinno się nadużywać, a jego liście żuć tylko wówczas, gdy jest to absolutnie konieczne i nigdy dłużej jak przez 7–8 dni. Później bezwzględnie musi nastąpić kilkudniowa przerwa, po której ewentualnie można powtórzyć kurację.

Piper cubeba – Pieprz kubeba daje przyprawę wonną, ostrą i nieco gorzkawą, działanie i zastosowanie zbliżone do pieprzu czarnego.

Piper guineense – Pieprz Aszntów, inaczej pieprz gwinejski rodem z Afryki dostarcza owoców o smaku ostrym, o nieco drażniącej woni. (wg.: Marian Rejewski, Rośliny przyprawowe i używki roślinne, Warszawa 1992, s. 62–68), jego liście mogą stanowić namiastkę betelu.

Piper longum – Pieprz długi z rodziny pieprzowatych (Piperaceae) pochodzący z południowo–wschodniej Azji dostarcza przyprawy (owoców) łagodniejszej w smaku od pieprzu czarnego, działanie i zastosowanie zbliżone do pieprzu czarnego.

Piper methysticum – Pieprz metystynowy, a dokładniej jego korzenie, które na Polinezji się po przeżuciu poddaje fermentacji, służą do produkcji odurzającego napoju kava–kava, pitego w czasie obrzędów religijnych, czy innych spotkań rytualnych.


Piper retrofractum – działanie i zastosowanie takie samo jak pieprzu czarnego.


Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
P