Pringlea
– Pringela
Pringlea
antiscorbutica – Pringlea, znana bardziej jako
kapusta kergueleńska. Podobnie jak i inne kapusty należy do
rodziny krzyżowych. Jest to niezbyt okazała roślina, o miękkich
powcinanych liściach, niepozornych kwiatuszkach zebranych w
szczytowe kwiatostany, które po przekwitnięciu wiążą się w
owoce typu łuszczyny.
Występowanie:
Na Wyspach Kerguelena na półkuli południowej, w strefie klimatu
zimnego.
Surowiec:
liście.
Zawartość:
bardzo dużo witaminy C, sporo witamin z grupy B, witamina P i K,
sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Dawniejsi żeglarze chętnie ją spożywali, jako
roślinę bogatą przede wszystkim w witaminy, która zapobiegała
szkorbutowi, a gdy już ktoś go dostał, leczyła tę groźną i
niemiłą chorobę. Oczywiście i dziś można tę roślinę używać
jako jarzynę, jak i spożywać na surowo.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: