wtorek, 2 października 2018

Pringlea – Pringela

Pringlea – Pringela

Pringlea antiscorbutica – Pringlea, znana bardziej jako kapusta kergueleńska. Podobnie jak i inne kapusty należy do rodziny krzyżowych. Jest to niezbyt okazała roślina, o miękkich powcinanych liściach, niepozornych kwiatuszkach zebranych w szczytowe kwiatostany, które po przekwitnięciu wiążą się w owoce typu łuszczyny.
Występowanie: Na Wyspach Kerguelena na półkuli południowej, w strefie klimatu zimnego.
Surowiec: liście.
Zawartość: bardzo dużo witaminy C, sporo witamin z grupy B, witamina P i K, sole mineralne.

Działanie i zastosowanie: Dawniejsi żeglarze chętnie ją spożywali, jako roślinę bogatą przede wszystkim w witaminy, która zapobiegała szkorbutowi, a gdy już ktoś go dostał, leczyła tę groźną i niemiłą chorobę. Oczywiście i dziś można tę roślinę używać jako jarzynę, jak i spożywać na surowo.


Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
P