Prunus
– Antypka, Brzoskwinia, Czeremcha, Czereśnia, Laurowiśnia,
Morela, Migdałowiec, Śliwa, Wiśnia
Prunus
persica, syn.: Persica vulgaris – Brzoskwinia zwyczajna to
wartościowe drzewo owocowe. W wyniku prac hodowlanych uzyskano wiele
wartościowych odmian tej rośliny, różniących się między sobą
wieloma cechami: siłą wzrostu, odpornością na mróz i choroby, a
przede wszystkim wielkością, wyglądem i smakiem owoców.
Brzoskwinia
zwyczajna jest niewielkim drzewem, rzadziej silnym krzewem,
dorastającym do wysokości 3 (maksymalnie 6) metrów. Liście ma
długie, wąskie, lancetowate, o drobno piłkowanych brzegach. Kwiaty
pojawiające się wczesną wiosną, są różowej barwy, a wiążą
się później w kuliste owoce typu pestkowca, mogące osiągać do
10 cm średnicy. Są one soczyste, mięsiste, wyborne w smaku.
Znakomite jako owoce deserowe. Doskonale nadające się też na
przetwory.
Ze
względu na wygląd owoców brzoskwinie dzieli się na dwie grupy:
nektaryny – o skórce gładkiej, i zwyczajne – o skórce
omszonej. Kolor owoców może być różny, zależnie od odmiany, od
zielonkawego po złocistopomarańczowy.
Występowanie:
Brzoskwinia wywodzi się z Chin, gdzie w zamierzchłej przeszłości
została udomowiona.
Surowiec:
kwiaty, liście, nasiona, owoce, „guma”.
Zawartość:
w kwiatach i liściach przede wszystkim amygdalina, w owocach: cukry,
kwasy organiczne, prowitamina A, witaminy z grupy B, witaminy C i PP,
a także potas, wapń, magnez i żelazo. W gumożywicy („gumie”)
– sole mineralne, białka, kwas glikuronowy, galaktoza i arabinoza.
Działanie
i zastosowanie: kwiaty oraz liście brzoskwiń mają pewne
(niewielkie) zastosowanie lecznicze i można je używać (ale tylko
za wiedzą i zgodą lekarza, ponieważ zawierają trującą
amygdalinę) jako środki łagodnie przeczyszczające, regulujące
procesy trawienne i słabo przeciwbólowe. Można z nich
przygotowywać napar. Bierze się w tym celu 1 łyżeczkę do herbaty
suszonych liści, zalewa 1 szklankę wrzącej wody, parzy pod
przykryciem 15–20 minut, przecedza i pije 2–3 razy dziennie po
1/4 szklanki. Ten sam napar oraz odwar z kory pozyskiwanej z młodych
gałązek może być stosowany do leczenia stanów zapalnych żołądka
i jelit, zapalenia górnych dróg oddechowych, uporczywego kaszlu.
Nasiona zaś zaleca się do leczenia malarii, astmy, zaburzeń
menstruacyjnych i uporczywych zaparć. Owoce brzoskwiń mają poważne
znaczenie dietetyczne.
Inne
gatunki:
Prunus
africana – Śliwa afrykańska, to drzewo którego kora jest
bardzo skutecznym lekiem stosowanym w przeroście gruczołu krokowego
(prostata) u mężczyzn.
Prunus
amygdalus, syn.: Amygdalus communis – Migdał zwyczajny, a
właściwie migdałowiec zwany także przez botaników śliwą
migdałem to niskie drzewo, lub silnie rozrośnięty krzew.
Liście
ma lancetowate, zaostrzone o piłkowanych brzegach. Kwiaty różowe
lub białe, po przekwitnięciu zawiązują się w owoce typu
pestkowca – podobnego może nieco do owoców brzoskwini czy moreli
(zresztą migdałowiec jest z nimi blisko spokrewniony) tyle, że
wydłużonego, z szarozieloną naowocnią.
Istnieją
dwie odmiany migdała: słodka i gorzka. Obydwie są wykorzystywane
przez człowieka. Pierwsza dostarcza tzw. migdałów znajdujących
zastosowanie w cukiernictwie, owoce drugiej zaś stosowane są w
przemyśle, kosmetyce i lecznictwie.
Występowanie:
Azja Środkowa i Iran, w uprawie także w innych częściach świata.
Surowiec:
migdały gorzkie (wyłącznie)
Zawartość:
m.in.: glikozyd amygdalina (trucizna!), cukry, białka i bardzo dużo
oleju tłustego.
Działanie
i zastosowanie: z migdałów gorzkich produkuje się tak zwaną wodę
migdałową, stosowaną jako środek przeciw nudnościom, wymiotom i
kaszlowi. Ponieważ gorzkie migdały są trujące, nie wolno się
nimi leczyć bez wiedzy i zgody lekarza.
Prunus
armeniaca, syn.: Armeniaca vulgaris – Morela zwyczajna to
drzewo mogące osiągać od 15 do 17 metrów wysokości. Liście
moreli mają kształt sercowaty, są zaostrzone, gładkie,
ciemnozielone. Kwiaty mają kolor biały (czasem różowy). Owocem
jest pomarańczowy, wonny, mięsisty, kulisty (niekiedy podługowaty)
pestkowiec, bardzo smaczny po dojrzeniu, doskonały zarówno do
jedzenia na surowo, jak i nadający się na rozmaite przetwory.
Występowanie:
Morela wywodzi się z Azji Środkowej i Chin, gdzie prawdopodobnie
około 2 tysiące lat p.n.e. została udomowiona przez Chińczyków.
W Polsce bywa spotykana na działkach i w ogródkach przydomowych,
chociaż – tu ciekawostka – istnieje jeden region w kraju,
najbliższe okolice Sandomierza, gdzie znajdują się towarowe sady
morelowe. Morela jednak zasługuje na większe upowszechnienie i
chociaż jest w owocowaniu dość zawodna, powinna być częściej
uprawiana przez amatorów sadowników.
Surowiec:
owoce, nasiona, „guma”
Zawartość:
W owocach występują m.in.: witaminy z grupy B, witamina C, PP,
prowitamina A, sole mineralne, flawonoidy, garbniki, pektyny,
niewielka ilość skrobi, kwasy organiczne (w tym m.in.: winowy,
cytrynowy i jabłkowy) oraz dość dużo cukrów. W nasionach
słodkich występuje sporo witamin z grupy B oraz olej tłusty, a w
nasionach gorzkich trująca amygdalina. W gumożywicy („gumie”) –
sole mineralne, białka, kwas glikuronowy, galaktoza i arabinoza.
Działanie
i zastosowanie: Sądzę, iż nie muszę nikogo przekonywać o tym, iż
spożywanie znacznych ilości w pełni dojrzałych owoców moreli,
albo zamiast tego picie świeżego, niekonserwowanego soku morelowego
bardzo pozytywnie wpłynie na nasz organizm. Dzięki temu można
zwalczyć anemię (w morelach jest dość dużo łatwo przyswajalnego
żelaza), a także bardzo wzmocnić serce i naczynia krwionośne. W
kilku słowach chciałbym teraz opowiedzieć o znaczeniu leczniczym i
zastosowaniu gumożywicy, która wycieka ze zranionych pni i konarów
drzew morelowych. Przyjmowana doustnie (identycznie jak guma
wiśniowa, bądź czereśniowa) ma zastosowanie w leczeniu choroby
wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Utarte
jak najdrobniej nasiona moreli mogą być stosowane w zastępstwie
nasion migdałowca i mogą służyć do mycia rąk i twarzy, będąc
doskonałym środkiem czyszczącym skórę, uwalniając ją od
wyprysków, krost i liszai.
Nasiona
stosuje się w suchym kaszlu, astmie, zapaleniu oskrzeli i rozedmie
płuc.
Ponieważ
zawierają trującą amygdaline, można się nimi kurować wyłącznie
za wiedzą i zgodą lekarza. Ostatnio jednak lansowana jest teza, że
ze względu na znaczną zawartość witaminy B17, można je z
powodzeniem stosować w leczeniu nowotworów.
Prunus
avium, syn.: Cerasus avium – Czereśnia ptasia i czereśnia
właściwa (szlachetna) to silnie rosnące drzewa mogące osiągać
do 20 metrów wysokości. Korony mają rozłożyste, masywny pień i
konary. Gałązki okrywają liście, które są ciemnozielone, z
kształtu jajowate o zaostrzonych końcach. Dość okazałe białe
kwiaty skupione są w baldachowate kwiatostany. Owocem jest
pestkowiec. U odmian uprawnych o smacznym miąższu białawej,
żółtawej, ciemnoróżowej do ciemnoczerwonej barwy.
Występowanie:
czereśnia ptasia jest naszym rodzimym gatunkiem, coraz rzadziej
jednak spotykana w swym naturalnym siedlisku, czyli lesie. Jej
szlachetne odmiany są natomiast powszechnie uprawiane.
Surowiec:
owoce, szypułki owocowe i guma wypływająca ze zranień na pniach
bądź konarach.
Zawartość:
W owocach – cukry, kwasy organiczne, pektyny, prowitamina A,
witamina C i sole mineralne. W gumożywicy („gumie”) – sole
mineralne, białka, kwas glikuronowy, galaktoza i arabinoza.
Działanie
i zastosowanie: Napar z szypułek owocowych zaleca się pomocniczo w
chorobach nerek i pęcherza. Roztwór gumy stosuje się w leczeniu
choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Surowe i przetworzone
owoce mają znaczenie dietetyczne. Ich spożywanie jest wskazane dla
osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie, osób starszych i
rekonwalescentów po przebytych ciężkich chorobach.
Prunus
cerasifera – Ałycza – śliwa ałycza – śliwa wiśniowa,
to bądź okazały krzew, bądź drzewo mogące dorastać nawet do 15
cm wysokości. Ałycza zakwita wczesną wiosną. Kwiaty ma niezbyt
duże, białe, o słabym lecz miłym zapachu. Liście natomiast
owalne lub jajowate, o zaostrzonych końcach i ząbkowanych brzegach.
Owoce są na ogół kuliste (chociaż mogą też być podługowate),
a w zależności od odmiany maja różne barwy: żółtozielonkawą,
żółtą, różową, czerwoną.
Występowanie:
Ałycza ród swój wiedzie z Azji, gdzie zasiedla ogromne obszary, od
Azji Mniejszej na zachodzie, po Azję Centralną na wschodzie. Jej
naturalnymi siedliskami są lasy, w których występuje jako
podszycie. Człowiek docenił to drzewo (i w związku tym wprowadził
je do uprawy) z dwu powodów: ponieważ dostarcza jadalnych owoców
oraz stanowi najtańszą, a także wyjątkowo odporną na niskie
temperatury podkładkę dla śliw i moreli.
Surowiec:
owoce, kwiaty, liście.
Zawartość:
Z owoców ałyczy wyodrębnić można liczne substancje biologicznie
aktywne: cukry (mieszanina prostych i złożonych), kwasy organiczne
(głównie cytrynowy i jabłkowy) dość dużo witaminy C (do 16
mg%), prowitaminę A, garbniki i pektyny.
Działanie
i zastosowanie: Zarówno świeże, jak i ususzone owoce, ze względu
na zawartość witaminy C, zalecane są w leczeniu szkorbutu.
Natomiast nalewka alkoholowa sporządzona na świeżych owocach
stanowi specyfik przeciwkaszlowy oraz łagodzący bóle gardła w
anginie i zwykłym przeziębieniu. Oto przepis na jego przygotowanie:
Z całkowicie dojrzałych i zdrowych owoców wyciska się sok i
miesza go na pół ze spirytusem. Przyjmujemy go w razie potrzeby 3
razy dziennie 30–40 kropli na wodę lub cukier.
Liście
ałyczy przejawiają niezbyt wielkie działanie przeciwgorączkowe.
Nie powinno się ich jednak używać per se, ale w mieszankach z
innymi ziołami o podobnym zastosowaniu.
Dobrze
jest, zmieszawszy ze sobą równe części suszonych liści ałyczy,
kwiatu lipy i kwiatu bzu czarnego, przygotować z nich napar.
Przyrządza się go w ten sposób, że 1 łyżeczkę do herbaty owej
mieszanki zalewa się 1 szklanką wrzącej wody, przykrywa i odstawia
na 15–20 minut, aż do naciągnięcia, następnie zaś pije po 1/2
szklanki 2–3 razy dziennie.
Natomiast
napar z 1 łyżeczki suszonych kwiatów ałyczy i 1 szklanki wrzątku
zalecany jest (3 razy dziennie po 1/2 szklanki) w przypadku lekkich
zaparć i niestrawności.
Prunus
cerasus var. austera, syn.: Cerasus austera – wiśnia czarna –
działanie i zastosowanie takie samo jak wiśni pospolitej.
Prunus
cerasus var. eurcerasus, syn.: Cerasus eurcerasus – wiśnia
szklanka – działanie i zastosowanie takie samo jak wiśni
pospolitej.
Prunus
cerasus, syn.: Cerasus vulgaris – Wiśnia pospolita to
powszechnie uprawiana roślina sadownicza, tworząca małe drzewka,
czasem tylko silne krzewy. Gałązki ma cienkie i wiotkie, liście
niezbyt okazałe, kształtu jajowato lancetowatego, sztywne,
ciemnozielone. Kwiaty wyrastają po kilka w pęczkach, osadzone na
długich szypułkach i mają białą barwę. Owoce są niezbyt duże
barwy ciemnoczerwonej do prawie czarnej z pąsowym sokiem, kwaśne.
Botanicznie rzecz biorąc są to pestkowce. Wiśnia jest gatunkiem
wybitnie mrozoodpornym, korzeni się płytko, wydaje dużo odrostów
korzeniowych.
Występowanie:
dość powszechnie na całym obszarze Europy.
Surowiec:
owoce i szypułki owocowe, „guma”.
Zawartość:
W owocach występują kwasy organiczne, pektyny, garbniki, witaminy z
grupy B, witamina C, P., PP, prowitamina A i sole mineralne (potas i
magnez). W gumożywicy („gumie”) – sole mineralne, białka,
kwas glikuronowy, galaktoza i arabinoza.
Działanie
i zastosowanie: Owoce wiśni mają przede wszystkim znaczenie
kulinarne, ale także i niewielkie lecznicze.Picie świeżego,
surowego soku wiśniowego, albo zamiast tego zjadanie większych
ilości świeżych owoców zalecane jest w zaziębieniu, grypie,
anginie, uporczywych zaparciach, stanach gorączkowych i pomocniczo w
anemii.
Kompot
z owoców suszonych to środek stosowany w chorobach pęcherzyka
żółciowego i wątroby.
Oprócz
owoców znaczenie lecznicze posiadają także szypułki owocowe.
Wywar z nich (1 łyżeczkę do herbaty rozdrobnionego suszu zalać 1
szklanką wody i gotować pod przykryciem przez 3–5 minut,
następnie zaś przecedzić i w razie potrzeby pić 2–3 razy
dziennie po 1/4 szklanki) to specyfik o działaniu uspokajającym,
przeciwbiegunkowym i moczopędnym. Zaleca się go między innymi w
nieżytach oskrzeli oraz kamicy moczowej i nerkowej.
Guma
sącząca się ze zranionych pni zalecana jest do leczenia choroby
wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Prunus
domestica – Śliwa domowa, zwana też lubaszką – jej
kwiaty mają działanie zbliżone do kwiatów śliwy ałyczy.
Prunus
laurocerasus, syn.: Laurocerasus officinalis – Laurowiśnia
wschodnia ma wielu krewniaków, lecz tylko ją – jako jedyny
gatunek – można uprawiać w Polsce, mimo iż pochodzi z krajów
basenu Morza Śródziemnego. Na uwagę zasługuje laurowiśnia
wschodnia przede wszystkim ze względu na swą niezwykłą
dekoracyjność. Tworzy dość okazałe krzewy mogące dorastać do 5
metrów wysokości. Liście ma zimozielone, duże (długie do 15 cm),
sztywne, skórzaste, z wierzchu błyszczące, kształtu
lancetowatego. Kwiaty są białe, niezbyt wielkie, skupione w
groniaste kwiatostany. Po przekwitnięciu zawiązują one owoce
kształtem podobne do wisien, a mogące – zależnie od odmiany –
przybierać rozmaite barwy, od różowej po prawie czarną. Ale
laurowiśnia to nie tylko ozdobny krzew, dostarczający jednocześnie
jadalnych owoców, lecz również roślina lecznicza.
Surowiec:
liście.
Zawartość:
witaminy, sole mineralne, glikozyd amygdalina.
Działanie
i zastosowanie: Owoce owe są jadalne zarówno na surowo, jak i po
przerobieniu na dżem, czy konfiturę. Warto też wiedzieć, że na
ich bazie produkuje się smaczną wódkę ratafię. Produkowana na
bazie liści tzw. woda laurowiśniowa jest specyfikiem przeciwbólowym
i nasercowym, mającym ponadto zastosowanie w leczeniu nudności i
wymiotów. Ze względu na fakt, iż liście i pestki omawianej
rośliny są trujące, leczenie się przy ich użyciu winno odbywać
się zawsze za wiedzą i zgodą lekarza.
Prunus
mahleb, syn.: Cerasus mahleb – Wiśnia wonna – drzewo św. Łucji
– antypka: Pomologowie po dziś dzień nie wiedzą czy drzewo
św. Łucji jest wiśnią, czy śliwą. Jest to okazały krzew (albo
niewielkie drzewko) dorastający do około 3 metrów wysokości.
Liście omawianej rośliny mają kształt jajowaty, kwiaty zebrane są
w baldachogrona, pięknie pachnące, białe. Po przekwitnięciu
wydają drobne owoce o barwie czarnej.
Występowanie:
Ojczyzną wiśni wonnej jest południowa Europa i zachodnia Azja.
Surowiec:
owoce, szypułki owocowe i guma wypływająca ze zranień na pniach
bądź konarach.
Zawartość:
W owocach – cukry, kwasy organiczne, pektyny, prowitamina A,
witamina C i sole mineralne. W gumożywicy („gumie”) – sole
mineralne, białka, kwas glikuronowy, galaktoza i arabinoza.
Działanie
i zastosowanie: Antypka jest rośliną przyprawową (liście),
posiada także niewielkie znaczenie lecznicze. Napar z szypułek
owocowych zaleca się pomocniczo w chorobach nerek i pęcherza.
Roztwór gumy stosuje się w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i
dwunastnicy. Surowe i przetworzone owoce mają znaczenie wyłącznie
dietetyczne.
Co
mówią stare księgi?
„Drzewo
to 10–14 stóp wysokości miewa, częściej atoli rośnie w postaci
krzewu (...) Kora jego popielata, gładka, gałęzie proste, w górę
wzniesione. Liście sercowato–jajowate, grube, mocne, drobno
piłkowane, z wierzchu ciemno–zielone, połyskujące, ze spodu
nieco włoskowate i żyłkowane. Kwiaty na końcach gałązek w
baldachogrona skupione, przyjemnie pachnące, ukazują się w maju i
czerwcu. Owoc wielkości drobnych wisien, jajowaty, u góry nieco
spłaszczony, czarny, dojrzewa w lipcu, sok ma purpurowy, smak
gorzki. Pestka jego skąpo mięsem odziana, zawiera w sobie ziarna
gorzkie, przyjemnego zapachu. Drzewo Ś. Łucji ma kolor brunatnawy,
świeże ma zapach odrażający, ususzone zaś przyjemnie pachnie.
(...) Owoce używają się do likierów dla nadania im pięknego
koloru i zapachu. Liście suszone i na proch utarte dają potrawom
przyjemny zapach. Kuropatwy, gdy się w nie włoży przed pieczeniem
jeden świeży liść, albo trzy suszone, dostają odór (zapach –
przyp. A.S.) przedziwny” (Józef Gerald-Wyżycki, dz. cyt., s.
86–87)
Prunus
mume – Śliwa mume to niewielkie, bo osiągające wysokość
8–10 metrów, drzewo o okazałych (do 10 cm długości)
szerokojajowatych liściach z piłkowanymi brzegami. Kwitnie na
bladoróżowo. Kwiaty o pięknym zapachu migdałów ma okazałe, do 3
cm średnicy. Po przekwitnięciu wiążą się one w kuliste owoce
żółtej barwy z omszoną skórką.
Występowanie:
ciepłe regiony Japonii.
Surowiec:
niedojrzałe owoce.
Zawartość:
m.in.: prowitamina A, witamina C, garbniki, kwasy organiczne, sole
mineralne
Działanie
i zastosowanie: owoce mają działanie żółciopędne, ściągające,
przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a także przeciwrobaczne. Poza
tym można je stosować jako specyfik leczący przewlekłe biegunki i
kaszel, zewnętrznie zaś pomocniczo w leczeniu grzybic skóry.
Prunus
padus, syn.: Padus avium, Padus racemosa, Padus vulgaris –
Czeremcha zwyczajna to nasze rodzime drzewo, dorastające do 10 m
wysokości. Liście ma eliptyczne, zaostrzone o piłkowanych
brzegach. Kwiaty białe, zebrane w zwisające grona, o pięknym i
silnym zapachu. Owocem jest czarny kulisty pestkowiec.
Występowanie:
pospolita roślina krajowa.
Surowiec:
kora.
Zawartość:
m.in.: garbniki, lupeol, klimarynę, nonakosan, sitosterol, oraz
silnie trujący glikozyd cyjanogenny prunozyna, która w przewodzie
pokarmowym rozkłada do cyjanowodoru.
Działanie
i zastosowanie: Odwar z kory stanowi lek, który można stosować
jako środek przeciwgorączkowy i łagodzący bóle gośćcowe.
Leczenie się korą czeremchy, bez wiedzy i zgody lekarza jest
całkowicie zabronione.
Prunus
serotina, syn.: Padus serotina – Czeremcha amerykańska –
„wiśnia dusząca” jest bardzo pięknym i okazałym
drzewem osiągającym wysokość ponad 30 metrów. Liście ma z
kształtu od lancetowatych po jajowatolancetowate. Niewielkie białe
kwiaty, bezwonne (w przeciwieństwie do czeremchy zwyczajnej) zebrane
są w okazałe, wzniesione ku górze kwiatostany. Owocem jest
pestkowiec o barwie od ciemnopurpurowej do prawie czarnej.
Występowanie:
środkowowschodnie stany USA (czeremchę wykorzystuje się tam
zarówno jako drzewo ozdobne, jak i owocowe).
Surowiec:
kora pozyskiwana z dwuletnich gałązek, naowocnia.
Zawartość:
w naowocni – cukry, kwasy organiczne, pektyny, garbniki,
prowitamina A, witaminy C, B, PP oraz sole mineralne (potas, mangan i
żelazo); w korze – garbniki, kumaryna, glikozyd cyjanogenny
(silnie trujący).
Działanie
i zastosowanie: Z owoców, a właściwie z naowocni (bo tylko ona
może być wykorzystywana w kuchni) można robić doskonałą
konfiturę, powidła, sok, galaretkę, dżem, wino i nalewkę na
spirytusie. Pamiętać należy, iż bezwzględnie koniecznie z owoców
musi się usuwać pestki, ponieważ zawierają trujący kwas pruski.
Owoce
można także spożywać na surowo (bez pestek!), ale nie wolno ich
jeść zbyt dużo, bo miąższ ma tę szczególną właściwość, iż
zalepia gardło, co może doprowadzić do uduszenia (stąd druga,
pospolita nazwa tej czeremchy – „wiśnia dusząca”).
Z
kory sporządza się odwar, który jest lekiem napotnym,
poprawiającym trawienie, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym,
przeciwreumatycznym i przeciwgorączkowym, uspokajającym i
przeciwkaszlowym, łagodzącym także bóle porodowe, kaszel,
zapalenie oskrzeli, przewlekłe biegunki, niestrawność, stany
zapalne żołądka i oskrzeli.
Ze
względu na zawartość kwasu pruskiego w korze, wspomnianym odwarem
wolno się leczyć wyłącznie za zgodą i pod kontrolą lekarza.
Prunus
spinoza – Śliwa tarnina – tarnina to przeważnie okazały,
bardzo ciernisty krzew, rzadziej niewielkie drzewko, osiągające do
4 metrów wysokości.Roślina tworzy bardzo liczne odrosty
korzeniowe, co doprowadza do powstania trudnych do przebycia gąszczy.
Liście tarniny są niewielkie, kształtu jajowato lancetowatego,
zaostrzone, z wierzchu ciemne i błyszczące, pod spodem nieco
omszone Kwiaty zaś ma białe, słabo lecz przyjemnie pachnące,
gęsto okrywające krzewy. Wiążą się z nich później owoce:
niewielkie, ciemnoniebieskie do prawie granatowych, pokryte
niebieskawym nalotem, śliweczki. Nawet po zupełnym dojrzeniu są
twarde i cierpkie. Jeść je można dopiero wówczas gdy przemarzną.
Potocznie nazywa się je tarkami.
Występowanie:
W Polsce tarnina jest. Łatwo ją można spotkać na obrzeżach
lasów, zboczach wzgórz, czy w parowach. Chociaż wyraźnie
preferuje gleby wapienne, to i na innych nieźle się czuje.
Surowiec:
kwiaty, owoce i kora.
Zawartość:
garbniki, nieco cukrów, witamina C, flawonoidy, glikozydy
cyjanogenne, kwasy organiczne.
Działanie
i zastosowanie: Tarnina ma pewne działanie lecznicze:Odwar z kwiatów
(1 łyżeczkę do herbaty rozdrobnionego suszu należy zalać 1
szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem przez 15–20
minut, następnie zaś przecedzić i w razie potrzeby pić 2 razy
dziennie po 3/4 szklanki) jest przede wszystkim środkiem moczopędnym
i łagodnie przeczyszczającym, poprawiającym jednocześnie
przemianę materii.
Kompot
z suszonych owoców, bogaty w garbniki i kwasy organiczne, wskazany
jest w schorzeniach nerek, moczowodów i pęcherza moczowego.
Lecznictwo
ludowe odwar z kwiatów stosuje jako środek łagodnie
przeczyszczający, czyszczący krew, działający przeciwbólowo przy
bólach żołądka oraz leczący schorzenia pęcherza i nerek.
Sok
lub powidła z przemarzniętych owoców tarniny stosowane są jako
środek przeciwkrwotoczny, przeciwbiegunkowy i do leczenia czerwonki.
Odwar z kory wreszcie używany jest jako środek ściągający,
przeciwzimniczny, zaś odwar z kory zmieszany z sokiem z owoców
używany bywa do płukania ust., gardła, jamy ustnej i dziąseł w
ich stanach zapalnych. Prócz tego stosuje się go również do
leczenia niezbyt nasilonych krwotoków z nosa.
Co
mówią stare księgi?
„W
medycynie domowej kwiat zażyty jak herbata oczyszcza krew i żołądek
zwalnia. Sok wyciśniony z owoców niedojrzałych smak ma cierpki i
ściągający, zastawia (powstrzymuje – A.J.S.) biegunki. Kora ma
własności zbliżone do chininy; wyciąg z niej może się z
pomyślnym skutkiem używać w febrach zimnych.” (Józef
Gerald-Wyżycki, dz. cyt., t. I, s. 81).
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: