Psidium
– Guajawa
Psidium
guajawa – Guajawa – gwajawa – gruszla właściwa jest
krzewem, rzadziej niezbyt wysokim (dorastającym do 4 metrów)
drzewem. Światową karierę zawdzięcza Hiszpanom, którzy ją
„odkryli”. Ale tak naprawdę była znana i wykorzystywana przez
Indian (Majów, Azteków, Inków) na długo przed europejskim
najazdem na Nowy Świat.
Jest
niezwykle cenną i mało wymagającą rośliną. Uprawia się ją na
znacznych obszarach kuli ziemskiej, charakteryzujących się gorącym
klimatem. Głównymi ośrodkami produkcji owoców guajawy jest
Ameryka Środkowa, subkontynent indyjski, a także kraje basenu Morza
Śródziemnego.
Nie
przeszkadza jej największy nawet upał i susza, dlatego może być
sadzona na takich stanowiskach, na których inne drzewa owocowe nie
mogłyby rosnąć. Liście ma jajowatopodługowate, o zaostrzonych
końcach, jasnozielone i miękkie. Kwiaty białe i pachnące
wyrastają w kątach liści. Owoce rodzi duże, czerwonawe lub żółte,
bardzo smaczne i wonne. Można je spożywać na surowo, jak i w
postaci przetworów.
Występowanie:
jest tropikalna część Ameryki Południowej.
Surowiec:
owoce.
Zawartość:
m.in.: prowitamina A, witamina C i sole mineralne (między innymi
jod).
Działanie
i zastosowanie: Guajawa nie jest rośliną leczniczą, a wyłącznie
dietetyczną. Owoce zaleca się spożywać w zaburzeniach gospodarki
lipidowej.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: