Pyrus
– Grusza
Pyrus
communis – Grusza pospolita, obok innych gatunków dzikich
grusz, to gatunek, który dał początek licznym szlachetnym odmianom
uprawnym dostarczającym wybornych owoców deserowych, o niewielkim
znaczeniu leczniczym.
Udomowienie
grusz nastąpiło w zamierzchłej przeszłości, bo jeszcze w czasach
starożytnych, a największy areał sadów gruszowych znajdował się
wówczas na terenie Grecji, na Kaukazie oraz Azji Środkowej.
Występowanie:
Do Polski grusze trafiły z dwóch różnych kierunków na raz –
tak z zachodniego (Grecja i Kaukaz), jak i wschodniego (Azja
Środkowa). Stały się też w prędkim czasie trwałym elementem
wiejskiego krajobrazu. Ale mowa tu oczywiście o gatunkach
szlachetnych, dzikie grusze bowiem znane były w naszym kraju dużo
wcześniej. I właśnie owoce grusz dzikich mają największe
znaczenie lecznicze.
Surowiec:
owoce, liście.
Zawartość:
m.in.: prowitamina A, oraz witaminy B1, C, znikome ilości kwasów
organicznych, nieco garbników i pektyn.
Działanie
i zastosowanie: Świeży sok wyciśnięty z owoców lub kompot ze
świeżych, a ostatecznie i suszonych gruszek, pity kilka razy
dziennie po 1/2 szklanki, może być stosowany pomocniczo w kamicy
moczowej.
Mocny
odwar z suszonych owoców odmian uprawnych można przyjmować
pomocniczo w przeziębieniu – działa łagodnie przeciwgorączkowo
i przeciwkaszlowo.
Natomiast
mocny odwar, a najlepiej jeszcze świeży sok z dojrzałych, ale
nieulężałych owoców dzikich grusz, pity po 1/4 szklanki w razie
potrzeby jest dobrym środkiem przeciwbiegunkowym, o czym decyduje
niewielka zawartość garbników.
Pewne
znaczenie w leczeniu biegunek mają również suszone liście grusz.
Nie używa się ich jednak per se, lecz w mieszankach z innymi
ziołami o podobnym zastosowaniu.
Inne
gatunki:
Pyrus
caucasica – Grusza kaukaska – działanie i zastosowanie takie
samo jak gruszy pospolitej.
Pyrus
nivalis – Grusza śnieżna – działanie i zastosowanie takie
samo jak gruszy pospolitej.
Pyrus
pyrifolia – Grusza japońska – nashi jest nieco podobna do
naszej krajowej dzikiej gruszy (rodzącej „ulęgałki”). Od
innych gatunków grusz różni owocami, które mogą mieć kształt
jabłek, lub gruszek. Wspomniane owoce mają twardy, chrupiący
miąższ, smak kwaskowaty i orzeźwiający.
Biologicznie
aktywne substancje, a także działanie i zastosowanie lecznicze mają
takie samo jak grusza dzika, aby się nie powtarzać odsyłam
Czytelników do hasła, w którym został omówiony ten gatunek.
Pyrus
serotina – Grusza chińska – działanie i zastosowanie takie
samo jak gruszy pospolitej.
Pyrus
ussuriensis – Grusza ussuryjska – działanie i zastosowanie
takie samo jak gruszy pospolitej.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: