Russula
– Gołąbek
Russula
cyanoxatha – Gołąbek fioletowy trzon tego grzyba jest biały,
wysoki do 10 centymetrów. Średnica kapelusza (o barwie fioletowej
lub zielonej) osiąga od 5 do 15 cm. Hymenofor ma blaszkowaty, biały,
tak samo jak i miąższ.
Występowanie:
rośnie nie tylko w Polsce, ale także i w innych regionach świata,
m.in. w północnej Afryce, całej Europie, na Kaukazie, w Ameryce
Północnej, a nawet w Australii.
Surowiec:
owocniki.
Zawartość:
prowitamina A, witaminy z grupy B, D, PP, sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Nie jest to grzyb leczniczy, a na znaczenie wyłącznie
dietetyczne i przyprawowe mająca prócz tego szerokie zastosowanie
kulinarne. Można przyrządzać zeń zupę, sos, marynować itp.
Wolno go bez ograniczeń spożywać w dietach odchudzających, pod
warunkiem, że nie będzie smażony, albo duszony na tłuszczu.
Inne
gatunki:
Russula
integra – Gołąbek słodkawy ma kapelusz do 12 centymetrów
średnicy o zmiennych barwach: brunatnoczerwonej, ochrowej,
fioletowawej. Zastosowanie identyczne jak gołąbka fioletowego.
Russula
virescens – Gołąbek zielonawy jest bardzo podobny do gołąbka
fioletowego. Tyle że ma zmienną barwę kapelusza, od
bladozielonkawej, przez brunatno zieloną, aż do jasnobrązowej
(ochrowej). Zastosowanie identyczne jak gołąbka fioletowego.
Russula
xerampelina – Gołąbek winny jest bardzo podobny do gołąbka
słodkawego. Zastosowanie identyczne jak gołąbka fioletowego.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: