wtorek, 2 października 2018

Scorzonera – Skorzonera

Scorzonera – Skorzonera

Scorzonera hispanica – Skorzonera, zwana także wężymordem lub czarnym korzeniem (czarnymi korzonkami) to bylina, która tworzy pędy mogące osiągać do 100 cm wysokości. Liście ma równowąskie. Wierzchołki pędów wieńczą kwiaty o pięknej żółtej barwie, po przekwitnięciu wiążące się w owoce typu niełupki z puchem.
Występowanie: pochodzi z Europy Południowej, rozległych stepów Azji Centralnej i południowego skraju Syberii.
Surowiec: korzenie.
Zawartość: m.in. cukry, inulina, białko, witamina C, B1 i B2 oraz sole mineralne (żelazo i fosfor).

Działanie i zastosowanie: O wartości użytkowej decydują zgrubiałe korzenie tej rośliny, które spożywane są jako jarzyna. Korzenie skorzonery nie posiadają wartości leczniczej, lecz wyłącznie dietetyczną. Spożywanie korzeni salsefii zalecane jest osobom wyczerpanym fizycznie i psychicznie, a także osobom które przebyły ciężkie i wycieńczające choroby.

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
S