Scorzonera
– Skorzonera
Scorzonera
hispanica – Skorzonera, zwana także wężymordem lub
czarnym korzeniem (czarnymi korzonkami) to bylina, która
tworzy pędy mogące osiągać do 100 cm wysokości. Liście ma
równowąskie. Wierzchołki pędów wieńczą kwiaty o pięknej
żółtej barwie, po przekwitnięciu wiążące się w owoce typu
niełupki z puchem.
Występowanie:
pochodzi z Europy Południowej, rozległych stepów Azji Centralnej i
południowego skraju Syberii.
Surowiec:
korzenie.
Zawartość:
m.in. cukry, inulina, białko, witamina C, B1 i B2 oraz sole
mineralne (żelazo i fosfor).
Działanie
i zastosowanie: O wartości użytkowej decydują zgrubiałe korzenie
tej rośliny, które spożywane są jako jarzyna. Korzenie skorzonery
nie posiadają wartości leczniczej, lecz wyłącznie dietetyczną.
Spożywanie korzeni salsefii zalecane jest osobom wyczerpanym
fizycznie i psychicznie, a także osobom które przebyły ciężkie i
wycieńczające choroby.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: