wtorek, 2 października 2018

Spinacia – Szpinak

Spinacia – Szpinak

Spinacia oleracea – Szpinak zwyczajny, zwany też szpinakiem warzywnym to roślina roczna. Początkowo wytwarza tylko liście strzałkowate albo jajowate (w zależności od odmiany), ciemno– lub jasnozielone, zebrane w rozetę. Na ogół nie są one gładkie, lecz mniej czy bardziej pofałdowane. To właśnie liście stanowią o wartości użytkowej rośliny.
Szpinak jest rośliną dnia długiego (do zakwitnięcia potrzebuje więcej niż 14 godzin światła na dobę) i gdy nastanie taki okres, wytwarza dość wysoki pęd kwiatostanowy, mogący osiągać wysokość od 20 do 80 centymetrów. Zazwyczaj jest to roślina dwupienna – na jednych egzemplarzach pojawiają się wyłącznie kwiaty męskie, na innych zaś żeńskie (chociaż trafiają się też egzemplarze obupłciowe), drobne, niepozorne, zebrane w kłosy, o dość skomplikowanej budowie.
Występowanie: Ojczyzną szpinaku jest Azja Środkowa, gdzie został udomowiony jeszcze w starożytności.
Surowiec: liście.
Zawartość: prowitamina A, witamina C, witaminy B1 i B2, sole mineralne (najwięcej żelaza), oraz szczawiany.

Działanie i zastosowanie: Liście szpinaku używane są na jarzynę. Można je spożywać zarówno po ugotowaniu, jak i na surowo, przyrządzając podobnie jak sałatę. Świeże liście to dość skuteczny środek przeciwszkorbutowy. Po ugotowaniu natomiast posiadają one duże znaczenie dietetyczne, i zalecane są do spożywania ludziom ze złą przemianą materii.

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
S