Taxus
– Cis
Taxus
baccata – Cis pospolity to drzewo albo okazały krzew, mogący
osiągać wysokość od 3 do 12 metrów. Cis jest zimozielonym
drzewem iglastym o ciemnozielonych szpilkach. Kwiaty ma niepozorne,
na gałązkach oddzielnie występują męskie, a oddzielnie żeńskie.
Owocem jest czerwona „jagoda” z mięsistą osnówką i twardym,
drobnym, czarnym nasieniem w środku.
Występowanie:
Jest to nasza rodzima roślina, której prawie wcale nie spotyka się
już dziko rosnącej, za to jest pospolita w nasadzeniach –
parkach, ogrodach czy na skwerach.
Surowiec:
igły cisu.
Zawartość:
m.in.: alkaloid taksyna, taksol, glikozydy, gorycze, żywice,
witamina C, kwas mrówkowy, olejek eteryczny.
Działanie
i zastosowanie: Odwar z igieł może być stosowany w leczeniu
niedociśnienia krwi i do pobudzenia czynności serca.
Inne
gatunki:
Taxus
brevifolia – Cis krótkolistny – wyciągi z igieł ze względu
na obecność dużej ilości taksyny, to leki przeciwnowotworowe.
Taxus
canadensis – Cis kanadyjski – napar z igieł można stosować
w leczeniu grypy.
Igły
i gałązki cisów oraz ich nasiona są silnie trujące, dlatego też
pod żadnym pozorem nie wolno kurować się owymi roślinami na
własną rękę, a zawsze za wiedzą i zgodą lekarza.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: