środa, 3 października 2018

Tetragonia – Trętwian

Tetragonia – Trętwian

Tetragonia tetragonioides, syn.: Tetragonia expansa, Demidovia tetragonioides – Szpinak nowozelandzki, zwany poprawnie tetragonią czterorożna, bądź trętwianem czterorożnym to roślina roczna, mogąca dorastać do 70– 100 cm wysokości, dość silnie się rozgałęziająca. Liście ma duże, jajowatolancetowate, grube, mięsiste. Drobniutkie, niepozorne, zielonkawożółtawe kwiatuszki pojawiają się w kątach liści górnych pędów. Nasienie wydaje łatwo i łatwo dziczeje, sama się rozsiewając.
Występowanie: ród swój wiedzie z wysp Polinezji. W uprawie omawianą roślinę oczywiście spotyka się również i w innych rejonach globu ziemskiego (w tym i w Polsce).
Surowiec: liście.
Zawartość: dużo witaminy C, prowitaminy A i soli mineralnych (najwięcej żelaza).
Działanie i zastosowanie: Liście szpinaku nowozelandzkiego używane są na jarzynę. A dokładniej – wykorzystuje się je tak samo, jak liście szpinaku zwyczajnego. Zbioru liści szpinaku nowozelandzkiego dokonuje się przez cały okres wegetacji, a więc aż do nastania jesiennych przymrozków, które niszczą rośliny.

Świeże liście to dość skuteczny środek przeciwszkorbutowy. Po ugotowaniu natomiast posiadają one duże znaczenie dietetyczne, i zalecane są do spożywania ludziom ze złą przemianą materii.

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
T