Tetragonia
– Trętwian
Tetragonia
tetragonioides, syn.: Tetragonia expansa, Demidovia tetragonioides –
Szpinak nowozelandzki, zwany poprawnie tetragonią
czterorożna, bądź trętwianem czterorożnym to roślina
roczna, mogąca dorastać do 70– 100 cm wysokości, dość silnie
się rozgałęziająca. Liście ma duże, jajowatolancetowate, grube,
mięsiste. Drobniutkie, niepozorne, zielonkawożółtawe kwiatuszki
pojawiają się w kątach liści górnych pędów. Nasienie wydaje
łatwo i łatwo dziczeje, sama się rozsiewając.
Występowanie:
ród swój wiedzie z wysp Polinezji. W uprawie omawianą roślinę
oczywiście spotyka się również i w innych rejonach globu
ziemskiego (w tym i w Polsce).
Surowiec:
liście.
Zawartość:
dużo witaminy C, prowitaminy A i soli mineralnych (najwięcej
żelaza).
Działanie
i zastosowanie: Liście szpinaku nowozelandzkiego używane są na
jarzynę. A dokładniej – wykorzystuje się je tak samo, jak liście
szpinaku zwyczajnego. Zbioru liści szpinaku nowozelandzkiego
dokonuje się przez cały okres wegetacji, a więc aż do nastania
jesiennych przymrozków, które niszczą rośliny.
Świeże
liście to dość skuteczny środek przeciwszkorbutowy. Po ugotowaniu
natomiast posiadają one duże znaczenie dietetyczne, i zalecane są
do spożywania ludziom ze złą przemianą materii.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: