środa, 3 października 2018

Tussilago – Podbiał

Tussilago – Podbiał

Tussilago farfara – Podbiał pospolity to pospolita bylina krajowa, która występuje na glebach bogatych w wilgoć. Organem trwałym rośliny jest podziemne kłącze. Z niego to wczesną wiosną wyrastają najpierw pędy kwiatowe, zwieńczone bardzo ładnymi żółtymi kwiatami, które po przekwitnięciu wydają owoce typu niełupki z puchem. Dopiero potem pojawiają się też spore liście, z kształtu sercowate, z wierzchu ciemnozielone, pod spodem pokryte białawym kutnerem.
Występowanie: umiarkowana strefa Europy i Azji; w Polsce zalicza się go do roślin pospolitych.
Surowiec: liście i kwiaty.
Zawartość: m.in. dużo śluzu, garbniki, śladowe ilości olejku eterycznego, gorycze, flawonoidy, kwasy polifenolowe i sole mineralne (najwięcej cynku).
Działanie i zastosowanie: Odwar z liści (1 łyżkę stołową rozdrobnionego suszu zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy pod przykryciem przez 2–3 minuty od zawrzenia, następnie zaś przecedzamy i w razie konieczności pijemy 2–3 razy dziennie po 1/4 szklanki) to słaby środek przeciwastmatyczny i wykrztuśny, zalecany w nieżycie oskrzeli i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.
Skutecznym środkiem przeciwkaszlowym jest syrop podbiałowy, dostępny w każdej aptece, czy sklepie zielarskim.
Ponieważ tak kwiaty, jak i liście podbiału mają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, można ich używać na okłady, na otarcia naskórka, niewielkie zranienia, obrzęki i owrzodzenia.

Na zakończenie należy wspomnieć, że podbiał przejawia słabe działanie moczopędne, medycyna ludowa wywar z korzeni tej rośliny zaleca w gośćcu, tężyczce i pomocniczo w padaczce.

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
T