Uvaria
– Jagodlin
Uvaria
odorata – Jagodlin wonny to drzewo dorastające do 15 metrów
wysokości, o podługowatolancetowatych, zaostrzonych liściach.
Kwiaty wonne, zielonkawożółte, po przekwitnięciu wiążące się
w kuliste zielonkawobrązowe jadalne owoce, które mają wyłącznie
znaczenie dietetyczne.
Występowanie:
Ród swój wiedzie z Malajów i Filipin. Uprawiany jest natomiast na
znacznie większym obszarze, bo od Nowej Gwinei na
południowym–wschodzie, po Madagaskar na zachodzie.
Surowiec:
kwiaty.
Zawartość:
nie znana.
Działanie
i zastosowanie: Niektórzy używają kwiatów jako dodatku do betelu.
Kwiaty te, podobnie jak pieprz żuwny, dezynfekuje jamę ustną,
zapobiegając próchnicy. Innego znaczenia leczniczego nie posiadają..
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: