poniedziałek, 1 października 2018

Uvaria – Jagodlin

Uvaria – Jagodlin

Uvaria odorata – Jagodlin wonny to drzewo dorastające do 15 metrów wysokości, o podługowatolancetowatych, zaostrzonych liściach. Kwiaty wonne, zielonkawożółte, po przekwitnięciu wiążące się w kuliste zielonkawobrązowe jadalne owoce, które mają wyłącznie znaczenie dietetyczne.
Występowanie: Ród swój wiedzie z Malajów i Filipin. Uprawiany jest natomiast na znacznie większym obszarze, bo od Nowej Gwinei na południowym–wschodzie, po Madagaskar na zachodzie.
Surowiec: kwiaty.
Zawartość: nie znana.
Działanie i zastosowanie: Niektórzy używają kwiatów jako dodatku do betelu. Kwiaty te, podobnie jak pieprz żuwny, dezynfekuje jamę ustną, zapobiegając próchnicy. Innego znaczenia leczniczego nie posiadają..

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
U