poniedziałek, 1 października 2018

Valerianella – Roszponka

Valerianella – Roszponka

Valerianella locusta, syn.: Valerianella olitoria – Roszponka jadalna to roślina roczna. Roślina najpierw tworzy rozetę łopatkowatych liści, które są mięsiste i kruche, a dopiero później wybija z jej wnętrza rozgałęziający się pęd kwiatostanowy, okryty liśćmi dużo mniejszymi, z kształtu lancetowatymi, zwieńczonymi niedużymi białymi kwiatuszkami zebranymi w podbaldachy. Owocem jest orzeszek.
Występowanie: Jej ojczyzną są ogromne obszary kontynentów europejskiego i azjatyckiego oraz północny skraj Afryki, charakteryzujące się klimatem umiarkowanym lub zbliżonym do subtropikalnego.
Surowiec: liście.
Zawartość: prowitamina A i witamina C, a także witaminy B1, B2, oraz wapń i fosfor.
Działanie i zastosowanie: Roszponka jest sałatą zimową, którą winno się zjadać przede wszystkim na surowo, przyrządzając tak jak zwykłą sałatę.
Roszponka ma poważne znaczenie w leczeniu szkorbutu. Pomocniczo winno się spożywać jej liście także w dolegliwościach ze strony nerek, moczowodów i pęcherza moczowego.


Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
V