Valerianella
– Roszponka
Valerianella
locusta, syn.: Valerianella olitoria – Roszponka jadalna to
roślina roczna. Roślina najpierw tworzy rozetę łopatkowatych
liści, które są mięsiste i kruche, a dopiero później wybija z
jej wnętrza rozgałęziający się pęd kwiatostanowy, okryty liśćmi
dużo mniejszymi, z kształtu lancetowatymi, zwieńczonymi niedużymi
białymi kwiatuszkami zebranymi w podbaldachy. Owocem jest orzeszek.
Występowanie:
Jej ojczyzną są ogromne obszary kontynentów europejskiego i
azjatyckiego oraz północny skraj Afryki, charakteryzujące się
klimatem umiarkowanym lub zbliżonym do subtropikalnego.
Surowiec:
liście.
Zawartość:
prowitamina A i witamina C, a także witaminy B1, B2, oraz wapń i
fosfor.
Działanie
i zastosowanie: Roszponka jest sałatą zimową, którą winno się
zjadać przede wszystkim na surowo, przyrządzając tak jak zwykłą
sałatę.
Roszponka
ma poważne znaczenie w leczeniu szkorbutu. Pomocniczo winno się
spożywać jej liście także w dolegliwościach ze strony nerek,
moczowodów i pęcherza moczowego.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: