Macadamia
– Makadamia
Macadamia
ternifolia – Makadamia to drzewo owocowe rodzące wyborne
orzechy, które w swych jądrach zawierają prawie 80% tłuszczu.
Występowanie:
ród swój wiedzie z kontynentu australijskiego, dziś w uprawie
również w innych regionach świata, wszędzie tam, gdzie sprzyja
jej klimat i są odpowiednie warunki glebowe.
Surowiec:
owoce.
Zawartość:
olej, nieco białka, sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Orzechy posiadają wyłącznie znaczenie dietetyczne.
Ich spożywanie można zalecać osobom ciężko pracującym umysłowo
i wyczerpanym psychicznie.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: