piątek, 28 września 2018

Macadamia – Makadamia

Macadamia – Makadamia

Macadamia ternifolia – Makadamia to drzewo owocowe rodzące wyborne orzechy, które w swych jądrach zawierają prawie 80% tłuszczu.
Występowanie: ród swój wiedzie z kontynentu australijskiego, dziś w uprawie również w innych regionach świata, wszędzie tam, gdzie sprzyja jej klimat i są odpowiednie warunki glebowe.
Surowiec: owoce.
Zawartość: olej, nieco białka, sole mineralne.
Działanie i zastosowanie: Orzechy posiadają wyłącznie znaczenie dietetyczne. Ich spożywanie można zalecać osobom ciężko pracującym umysłowo i wyczerpanym psychicznie.

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
M